BRECHT STAUT

16-07-1987 – papa van 2 kinderen

08-02-2017 – ARBEIDSONGEVAL

“Een leiding is opengescheurd waarin stoom en anti-vries (zuur) zaten.”

Een normale dag op het werk bleek niet zo normaal te zijn. Plots scheurde een leiding waarin stoom en anti-vries (zuur) zaten. Die dag veranderde mijn leven.

In het begin had ik veel moeite met de reacties van anderen. Met masker vielen mijn brandwonden minder op dan zonder. Nu is dit andersom. Mensen staren maar kijken weg als ik terugkijk. Ik merk dat mensen met vragen zitten en zou willen dat ze die ook stellen.

Voor mijn ongeval leidde ik een gewoon leven. Werk speelde daar een belangrijke rol in. Toen ik mijn brandwonden opliep stond mijn leven en dat van mijn gezin on hold. Ik was niet meer de  Brecht die als een sneltrein door het leven ging. Nu voel ik me sterker dan tevoren. Al loopt dit wel met pieken en dalen. Terug mijn shiften opnemen, bijscholing, verbouwingen,… ik heb het leven terug opgepakt.

Ik werk vaak mee aan campagnes voor Oscare vzw. In 2018 was ik figurant in de  campagne “Heb jij een hart voor brandwondenpatiënten.

2 operaties

Neusvleugeloperatie en rechterooglidoperatie, zo krijg ik mijn oog beter open. Ik heb geen huidtransplantaties gehad, de huid geneest natuurlijk.

OSCARE vzw, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens

Jaarlijks lopen in België 120.000 mensen brandwonden op, waarvan 15.000 bij de huisarts terecht komen en 1.600 in een brandwondencentrum. OSCARE behandelt jaarlijks meer dan 1.000 patiënten met brandwonden en littekens, waaronder zo’n 300 kinderen en jongeren. Het oplopen van brandwonden is een traumatische ervaring waar men levenslang dient mee om te gaan.

STOP MET STAREN EN TEKEN HET MANIFEST!