FREDERIC VAN ZANDYCKE

10-12-1992

AANGEBOREN

“Schisis (dubbele lip-kaak en verhemeltespleet)”

Vanaf mijn kleutertijd was ik mij erg bewust dat ik er “anders” uitzag. Ik werd niet op verjaardagsfeestjes gevraagd en zal nooit vergeten dat een klasgenootje zei “Mijn papa gaat je in een pot steken en jij mag niet met mij spelen”.

Ik heb realistische en optimistische ouders. Mijn vader weet uit eigen ervaring wat het is met een gezichtsafwijking te leven. Mijn ouders hebben met hart en ziel meegewerkt aan de uitbreiding en uitstraling van VAGA vzw. Mijn pubertijd was moeilijk maar goede vrienden leerden me te relativeren en sterker uit confrontaties te komen. Ze hebben zelfs letterlijk voor me gevochten. Ik heb een crisistijd doorgemaakt, mijn redding was mijn studies voor cameraman. Het filmen heeft mij sterk gemaakt en ik voel me nu uitstekend in mijn vel.

6 operaties

Ik onderging tandenboog herstel, orthodontie en logopedie.

VAGA vzw, Vereniging voor Aangeboren en Verworven Gelaatsafwijkingen

Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin

In België worden jaarlijks ongeveer 300 kinderen geboren met een aandoening. Van bij de start was het doel bij te dragen aan de verhoging van de levenskwaliteit en aanvaarding van personen geboren met een “ongewoon” gezicht, of het nu gaat om kinderen, jongeren en volwassenen met een lip-,kaak- en/of verhemeltespleet, gezichtsverlammingen, psoriasis, vitiligo, kanker, geboortevlekken of totale misvormingen van het hoofd. Sinds het ontstaan gaat onze meest intensieve zorg naar onze kinderen, jongeren en volwassenen die niet op de eerste rij stonden toen de gewone gezichten werden uitgedeeld.

STOP MET STAREN EN TEKEN HET MANIFEST!