JAN VAN BASTELAERE

10-02-1962 – papa van 2 kinderen

28-02-2002 – AUTO ONGEVAL

“Een vrachtwagen reed op me in. Ik zat gekneld toen mijn auto in brand vloog.”

Van kantoor op weg naar huis werd ik aangereden door een vrachtwagen. Die dag staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Door de impact van het ongeluk en mijn opgelopen verwondingen zat ik geklemd. Hierdoor raakte ik over de helft van mijn lichaam verbrand. De eerste jaren waren een levende hel. Ondertussen heb ik de situatie, mijn beperkingen en mijn littekens een plaats kunnen geven. Maar ik zie dat anderen met vragen zitten. Ik zou willen dat ze die ook stellen. Ik merk nog al te vaak dat de moed hieraan ontbreekt.

Voor het ongeval stond heel mijn leven in teken van mijn gezin en mijn job. Dat is voor 180° gedraaid. Ik was kostwinner maar mijn gezin heeft lange tijd voor mij moeten zorgen ipv. ik voor hen. Omwille van mijn invaliditeit werk ik niet meer.

Als brandwondenpatiënt bekijk je het leven anders. Je kan je dit niet voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt.

Ik werk vaak mee aan campagnes voor Oscare vzw. Dit jaar had ik zelfs mijn eigen show “The Daily Jan Show“.

42 operaties

Ik heb verschillende huidtransplantaties ondergaan.

OSCARE vzw, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens

Jaarlijks lopen in België 120.000 mensen brandwonden op, waarvan 15.000 bij de huisarts terecht komen en 1.600 in een brandwondencentrum. OSCARE behandelt jaarlijks meer dan 1.000 patiënten met brandwonden en littekens, waaronder zo’n 300 kinderen en jongeren. Het oplopen van brandwonden is een traumatische ervaring waar men levenslang dient mee om te gaan.

STOP MET STAREN EN TEKEN HET MANIFEST!