EVI BROSIUS

29-05-1991 – mama van 2 kinderen

21-05-2008 – BARBECUE ONGEVAL

“Mijn papa goot brandspiritus op de barbecue met een  steekvlam tot gevolg.”

Wat een gezellige barbecue moest worden, eindigde met zware gevolgen. De reacties van anderen op mijn littekens zijn heel wisselend. De ene reageert positief op het feit dat ik het overleefd heb, de andere reageert heel sceptisch en wil er verder liever niets mee te maken hebben. Hoe ik daarmee om ga hangt sterk af van mijn gemoedstoestand. Als ik die dag al 10 keer dezelfde reactie kreeg, wordt het me soms teveel en durf ik bot te reageren. Maar de reacties naar mezelf kan ik makkelijk relativeren. Voor mijn kinderen schreef ik het boek “Mama’s zijn mooi”.

Zo kunnen hun vriendjes zien dat anders zijn ook gewoon is. Voor het ongeval had ik een routineus leven: van maandag tot vrijdag op de schoolbanken, woensdag en zaterdag werken als jobstudent. Door het ongeval en de gevolgen ervan heb ik ontdekt wie mijn echte vrienden zijn en wie niet. Verder besef ik nu ook heel goed wat ik wil en wat niet. Ook al leer ik nog elke dag dingen bij over wat ik kan en wat me nooit meer zal lukken. De toekomstplannen die ik op mijn 16 had werden compleet omgegooid.

Ik werk vaak mee aan campagnes voor Oscare vzw. In 2018 was ik figurant in de  campagne “Heb jij een hart voor brandwondenpatiënten.

30+ operaties

Ik heb verschillende huidtransplantaties ondergaan.

OSCARE vzw, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens

Jaarlijks lopen in België 120.000 mensen brandwonden op, waarvan 15.000 bij de huisarts terecht komen en 1.600 in een brandwondencentrum. OSCARE behandelt jaarlijks meer dan 1.000 patiënten met brandwonden en littekens, waaronder zo’n 300 kinderen en jongeren. Het oplopen van brandwonden is een traumatische ervaring waar men levenslang dient mee om te gaan.

STOP MET STAREN EN TEKEN HET MANIFEST!