LAURENS DE PREST

12-05-1991 

AANGEBOREN

“Schisis (bilaterale lipspleet)”

Ik kreeg als kind heel wat moeilijkheden te verwerken. Iedere aandacht gaat immers naar je gezicht. Ik probeerde er zo goed mogelijk bij te horen, ook al werd ik aangestaard en soms gepest. Het deed pijn als enige niet te worden uitgenodigd op een verjaardagsfeestje of kwetsende reacties van klasgenootjes te horen aan de schoolpoort. Ik probeerde het onaangename te verdringen en blijf nog steeds hoopvol naar de toekomst te kijken. Sinds mijn medische ingrepen achter de rug zijn ben ik een stuk zelfzekerder geworden en heb ik niet meer het gevoel ‘bekeken’ te worden of ‘anders’ te zijn.

Ik heb hard moeten werken aan mijn zelfbeeld en zelfwaardering en ik denk dat dit ‘vechten’ enorm bepalend is geweest voor de vorming van mijn karakter. Ik groeide uit tot een goedlachse, sociaal geëngageerde persoon met veel zelfvertrouwen. Dat mijn studiekeuze uitging naar een job in de gezondheidszorg heeft eerder met mijn karakter dan mijn ervaring te maken. Ik wil helpen een verschil te maken. Of het mijn kijk op het leven veranderd heeft? Mijn motto is: “De persoon is belangrijker dan zijn of haar handicap of beperking”.

10+ operaties

Lipsluiting, plaatsen van gehemelteplaatje en trommelvliesbuisjes, sluiting van het harde gehemelte en de kaakspleet, neus- en lipcorrectie, verwijdering van littekenweefsel, ortodontische ingrepen, logopedie.

VAGA vzw, Vereniging voor Aangeboren en Verworven Gelaatsafwijkingen

Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin

In België worden jaarlijks ongeveer 300 kinderen geboren met een aandoening. Van bij de start was het doel bij te dragen aan de verhoging van de levenskwaliteit en aanvaarding van personen geboren met een “ongewoon” gezicht, of het nu gaat om kinderen, jongeren en volwassenen met een lip-,kaak- en/of verhemeltespleet, gezichtsverlammingen, psoriasis, vitiligo, kanker, geboortevlekken of totale misvormingen van het hoofd. Sinds het ontstaan gaat onze meest intensieve zorg naar onze kinderen, jongeren en volwassenen die niet op de eerste rij stonden toen de gewone gezichten werden uitgedeeld.

STOP MET STAREN EN TEKEN HET MANIFEST!